Ailenin beş kardeşinden en büyüğü olan İsmail DEMİRKIRAN 1940 yılında Adana'da doğdu.
 
    
      İlk, orta, lise ve yüksek tahsilini Adana'da tamamladı. Makina Mühendisi olarak bir Kamu kuruluşundan emekli olan DEMİRKIRAN daha çocukluk yıllarında 7-8 yaşlarında olmasına rağmen sesinin güzelliği ile çevresinin dikkatini çekti ve o yıllarda "Gözü ceylan gözüdür, Bir ihtimal daha var, Sevdiklerinle gönül avutma" gibi şarkıları icra etmeye başlamıştır.

     İsmail DEMİRKIRAN, ilk Musiki feyzini çok küçük yaşlarda ud ve keman icra eden babası rahmetli Kemal DEMİRKIRAN'dan almış ancak esas ud merakı 1957 yılında amcası Ali SOYERGİN'in udunu kendisine vermesiyle başlamış ve yıllarca birlikteliklerini sürdürmüştür. 

     Dernekçilik açısından ise 1956 yılında Ali ŞENOZAN'ın kurduğu toplulukta musiki eğitimine başlamış olup, 1957 yılında Eczacı Mahmut AKAN'ın kurduğu Adana Musiki Cemiyeti'nde önceleri hanende olarak çalışmış, usul, makam, solfej derslerini ilerletmiştir.

     Bestekârımız İsmail DEMİRKIRAN ilk beste çalışmalarına 1958 yılında başladı ve ilk bestesini 08.02.1958 tarihinde yaptı. 1958-1979 yılları arasında yapmış olduğu eserlerin güftelerenin hemen hemen tamamı kendisine ait olan bestekârımız İsmail DEMİRKIRAN'ın 450'nin üzerinde bestesi olup, kendi ifadesi ile beste yapma bilincine sahip olmadığı zamana rastlaması sebebiyle, bunları birer anı olarak özel kütüphanesinde saklamaktadır.

 
     1963-1964 yılları arasında,aralarında Eyüp UYANIKOĞLU'nun da bulunduğu birçok arkadaşı ile Adana Radyo Evinde çalıştı ve bant kaydı yaptı. 
 
    
     1979 yılında söz yazarı Seyfi GÜLDAĞI ile tanışınca besteciliği ayrı bir yöne girmiştir. Şairden aldığı "Yıllardır kalbimdesin unutmadım seni ben" sözleri ile başlayan ilk şarkı sözünü Hüzzam makamında bestelemiş ve bu eser TRT Denetim Kurulundan geçmiştir. Böylece İsmail DEMİRKIRAN beste konusunda bu eserle profesyonelliğe ilk adımını atmıştır.

     Bestekârımızın bugüne kadar TRT denetiminden geçmiş 25 adet saz eseri (Peşrev, saz semaisi, longa, oyun havası, zeybek, sirto vs) ile Türk Tasavvuf Müziği formunda 3, şarkı formunda 258 olmak üzere toplam 286 adet eseri mevcuttur.

     Bestekâr İsmail DEMİRKIRAN'ın dünyada hiçbir bestekârda olmayan özelliği de tam 102 söz yazarı ile çalışmasıdır. Bu sayıya Laedri'ler (Besteci ve Söz yazarı bilinmeyen eser) dahil değildir. Bestecimizin bu tip şarkı sözlerinden bestelediği eser sayısı 20'dir.

     Bestekârımızın bir başka tutkusu da eski eserlerden kasetler arşivlemektir. Safiye Ayla, Münir Nurettin SELÇUK, Perihan Altındağ SÖZERİ, Hafız Burhan, Deniz Kızı Eftelya, Radife Erten, Mahmut Celalettin, Emin ONGAN, Küme Faslı, Udi Hırant, Ud Saloları, Yorgo BACANOS bu seslerden bazılarıdır.
    
     Bunlardan başka her makamdan fasıl bantları ile 100'ün üzerinde Türk Musikisi sanat arşivi bulunmaktadır.

     Bestekârımızın daha önce çalışma yaptığı kuruluşlar; Adana Türk Ocağı TSM Topluluğu, Divan Musiki Derneği, Öğretmenler Korosu'dur.
    
     2000 yılında kaybettiğimiz evli ve beş çocuk babası olan bestekâr İsmail DEMİRKIRAN'ı saygı ve rahmetle anıyoruz.

Kaynak : www.adanamusikidernegi.com
Bu bestekarın eserlerinin tümünü dinlemek istermisiniz?
Tümünü Oynat
Bu bestekarın eserlerinin tümünü dinlemek istermisiniz?
Tümünü Oynat