Hüseyin Hüsnü ÜSTÜN, 20 Haziran 1956 Yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Annesi Zuhal hanım, Babası Rüştü Üstün’dür. İki ablası vardır. Erkek kardeşi ise vefat etmiştir.
Hüsnü Üstün, 1940 lı yılların Kur’an Hafızı Bulgurlu’lu Hafız Hüsnü’nün torunudur. İsmini de O’ndan almıştır.1969 Yılında ilk Nihavend şarkısını bestelemiştir. Türk Musikisinde özellikle az kullanılan makamlara yönelik çalışmaları bulunmaktadır. (Huzi ve Pesendide gibi) Merhum anneannesinin adını verdiği Nadire makamını terkip etmiştir. Türk Musikisine olan derin sevgisi aileden gelmektedir; Merhum babası rahmetli Rüştü Üstün çok iyi bir yorumcuydu. Kardeşi Nurettin Üstün, musikiyi çok seven ablaları Nilgün Özbaşar, Belkız Deniz ve Eşi Edibe Üstün hanımefendilerin verdikleri sonsuz destek, mesleki gelişiminde büyük rol oynamıştır.
1977 yılında konservatuar eğitimine başladı. Bekir SITKI SEZGİN, Cevdet ÇAĞLA, Halil AKSOY, Sadetttin HEPER ve Yavuz ÖZÜSTÜN’den istifade etti. İlk bestesini 1976 yılında yaptı. Kürdili Hicazkar makamındaki “Hangi Derde Müptelasın, Nedir feryadın Gönül?” isimli bu şarkısını bir arkadaşının elinde gören hocası Cevdet ÇAĞLA, kendisini çağırarak bu başarısından dolayı tebrik eder, yeni besteler yapması için teşvik eder. İşte bu olay hem Hüsnü ÜSTÜN’ün unutamayacağı anıları arasında yer alır hem de bugünün sevilen bestecisi Hüsnü ÜSTÜN’ü yaratır. Bestecilik konusunda Mutlu TORUN ve Halil AKSOY’dan da teşvik görmüştür.
Babasının amatörce musiki ile ilgilenmesi dolayısiyla ilkokul çağlarında müziğe ilgi duyan Hüsnü Üstün, 1972 yılında Ziya AYDINTAN’dan gitar dersleri almaya başladı. Bir yıl kadar devam eden bu dersler, babasının bir arkadaşına ait udu bir akşam eve getirmesiyle sona erdi. Bu sefer ud ve repertuar dersleri için Üsküdar Musiki Cemiyetine kaydoldu. Dört yıl, merhum Emin OLGAN yönetimindeki bu cemiyete devam ederek bugünkü musiki bilgilerinin temelini atmış oldu. Üsküdar musiki cemiyetinde Emin OLGAN ve Şeref ÇAKAR, iki yıl devam ettiği Kadıköy Musiki Derneğinde ise; Melahat Pars hanımefendiden dersler aldı. Ayrıca Amir ATEŞ ve merhum Bülent TÜRKELİ hocalardan yararlandı.Kaynak :
http://www.nilgunkomar.com/2011/12/yasayan-degerlerimiz-husnu-ustun.html